Varkentje is 700ste dier dat door Forrest&Friends een nieuwe thuis vindt en dat wordt gevierd tijdens opendeurweekend

Eerder ontfermde het asiel zich ook al over varken Daisy en haar kleintjes.

Het Diestse dierenasiel en dierenopvangcentrum Forrest&Friends, dat in 2018 haar officiële erkenning kreeg en samenwerkt met steden als Diest, Scherpenheuvel en Leuven, organiseert op zaterdag 7 en zondag 8 september hun traditioneel opendeurweekend waar ze eerder ook al met nieuws kwamen.“Recent konden we een varkentje een nieuwe thuis schenken, dat is meteen het 700ste dier dat we elders onderdak kunnen geven. Varkens zijn niet meteen de meest populaire dieren om elders onder te brengen maar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn het best intelligente en propere dieren”, zegt verantwoordelijke Jo Dirix. 

Wanneer je met Jo praat merk je een liefde voor dieren en hoor je een blij man wanneer hij het heeft over een geslaagde adoptie, of het nu gaat om hanen, varkens of andere dieren. “We zijn een opvang voor dieren die uit de vee-industrie werden gered, maar ook voor dieren die verwaarloosd en/of gedumpt zijn De dieren komen bij ons terecht na inbeslagnames door de politie, na verwaarlozing door de eigenaars of worden simpelweg gedumpt. Het zijn vooral hanen en hennen die geplaatst worden, maar ook varkens en geiten. De opvang vond zelfs al een gouden weide voor een rund."

Varkens hebben een IQ van een kind van drie 

Volgens Jo zijn varkens moeilijk om te herplaatsen, mensen hebben daar vooroordelen over en dat is onterecht, zo zegt hij. "Zo dom als een varken is allesbehalve juist. Een varken is het derde slimste zoogdier en heeft een IQ van een kind van drie jaar. Bovendien zijn het zindelijke dieren want ze zullen nooit hun behoefte doen in hun stal. Ook runderen smeden banden voor het leven en kalkoenen tonen best veel affectie wanneer je goed voor ze zorgt. Dieren die niet geplaatst kunnen worden, mogen hun leven lang bij ons blijven en krijgen de beste zorgen.”, zegt Jo die de voorbije jaren een stijging zag van het aantal dieren die ter adoptie worden aangeboden. 

“Tijdens de coronacrisis namen veel mensen een dier in huis. Tel daar het feit bij dat mensen hun rekeningen moeilijker kunnen betalen en dus geen geld meer hebben voor de verzorging en het eten van het dier en dan weet je dat er almaar meer beesten een nieuwe thuis zoeken. Elke week vinden we toch wel een nieuwe thuis voor één van hen maar dan nog blijft de nood hoog. Twee jaar geleden al kondigden we een opnamestop af en die werd nooit volledig opgeheven. We voorzien wel een buffer voor wanneer dierenwelzijn of de politie ons nodig heeft.”

Lees verder onder de foto.

Forrest&friends
Bij Forrest&Friends hebben ze een hart voor dieren, zoveel is zeker.

Opendeurweekend

Het asiel vind je in de Bredestraat 128 in de Diestse deelgemeente Kaggevinne. Tijdens het opendeurweekend kunnen bezoekers er de dieren ontmoeten, rondleidingen volgen, lezingen bijwonen en genieten van vegan snacks op het terras, dat omgeven is door kraampjes. Meer informatie hierover vind je online. 

Lees meer over