Peggy lijdt aan MS en organiseert event ter ondersteuning van MS-kliniek: "Ik had destijds mijn euthanasie gepland"

Peggy

Peggy Goossens uit Scherpenheuvel-Zichem organiseert, samen met de vzw die ze oprichtte, op zondag 8 september Hart voor MS rond de basiliek in Scherpenheuvel. Zelf lijdt Peggy al aan de ziekte sinds 2012. “Op een bepaald moment had ik al euthanasie ingepland maar ik heb intussen terug een leven al is dat niet zoals voordien.”

“Multiple sclerose is een ongeneeslijke, chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Ontsteking zorgt voor schade aan de zenuwbanen en hun omhulsel. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers”, lezen we op de website van de MS Liga Vlaanderen.

Op 12 mei 2010 kreeg Peggy te horen dat ze aan de ziekte leed. “Eigenlijk gaat het om delen van het centraal zenuwstelstel waar vlekken op ontstaan en die maken dat je sommige zaken opeens niet meer of minder goed kan, afhankelijk van welk deel getroffen wordt. Wellicht had ik het al tien jaar eerder maar die dag in 2010 werd het officieel bevestigd. Ik had eerder een eigen kapsalon en op een bepaald moment voelde ik dat ik almaar meer moe was en echt aftelde tot de laatste klant de deur uit was. Mijn benen deden pijn en ik bleef mij moe voelen. De dokter dacht dat het van de morfine kwam die ik kreeg, ik sukkel namelijk ook met mijn rug en onderging er al tien operaties voor. Na verloop van tijd begon mijn zicht ook achteruit te gaan en kreeg ik minder gevoel in mijn vingertoppen. Wij woonden toen nog in een huis met verschillende niveaus en ik viel er af en toe al eens en viel zelfs in slaap met tien mensen rondom mij.”

Verdict kwam hard binnen

Uiteindelijk besloot Peggy de mening van een andere arts te raadplegen en die kwam met het verdict. “Dat kwam zeer hard binnen. De eerste maanden kwam ik mijn zetel niet uit. Uiteindelijk was het mijn man Patrick die me stimuleerde om weer buiten te komen. Ik belandde in de MS Kliniek in Melsbroek en ik herinner mij dat we zeer stil waren gedurende enkele weken na ons eerste bezoek aan de kliniek. Je wordt er geconfronteerd met tot wat de ziekte kan leiden. Sommigen konden alleen nog hun kin bewegen. Ik vroeg mijn man om meteen naar het stadhuis te rijden zodat ik de nodige documenten in orde kon maken indien euthanasie ooit aan de orde zou zijn. Ik wilde niet als een kamerplant door het leven gaan en op een bepaald moment had ik zelfs euthanasie ingepland. Ik had namelijk een nieuwe medicatie gekregen en ik reageerde daar heel fel op. Ik kreeg zware reflux en mijn lichaam had een zuurtegraad van 21% wat zeer hoog is. Mijn maag werd ook volledig weggehaald en ook mijn ribben begonnen af te slijten waardoor het aanvoelde alsof er mespunten in mijn lichaam werden gestoken. Ik kroop van de zetel naar ons bed en terug, dat was even mijn leven. Uiteindelijk hebben ze in het UZ Gent de ribben weggehaald en een reservoir gemaakt. Ik kan maar weinig in één keer eten en ik heb leren leven met de pijn maar ik heb nu wel weer een leven.”

Lees verder onder de foto.

Peggy
Peggy plandde op een bepaald moment euthanasie in, zo slecht was haar situatie

MS meer bekend maken bij het grote publiek

Om MS meer bekend te maken bij het grote publiek organiseert Peggy nu al voor de vierde keer het event Een Hart voor MS. “We hebben intussen een eigen vzw en doen het enerzijds om mensen bewust te maken van de ziekte maar ook om de MS Kliniek financieel te steunen. Die mensen doen daar ongelooflijk goed werk, ze zijn een beetje familie van ons geworden. In totaal konden we hen al 40.000 euro schenken. Vorig jaar was dat 14.000 euro en ik hoop dat dit jaar te kunnen verdubbelen, ik geloof dat dit moet lukken want ze hebben het geld hard nodig. Ik merk ook dat veel mensen, die met de ziekte geconfronteerd worden, niet weten waar ze heen moeten om informatie in te winnen. Vaak helpt het al als iemand je vertelt waar je wel nog van kan genieten. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons event steunen. Bij de eerste editie kwamen een honderdtal motards opdagen, tijdens de vorige editie waren het er zo’n 900. MS-patiënten, maar ook eenieder met een beperking, zijn welkom om een ritje te maken op een motor. De rondrit is gratis voor alle mensen  met MS of met een andere beperkingen.Ik ben nog wel op zoek naar iemand die een duospan heeft voor een jongen en zijn mama want die jongen kan niet zelfstandig meerijden op een motor. Verschillende mensen bieden ons ook kunstwerken aan die we per opbod mogen verkopen. Zo is er iemand die twee schilderijen ter beschikking stelt, je kan erop bieden via onze website, en een andere maakte iets met behulp van AI. Ook Ter Ere Van Maurice Swinnen van dochter An steunt ons.”

Kaars voor Sint Clara voor goed weer

Het event gaat door op zondag 8 september en er is doorlopend livemuziek en ook een markt. Je kan er deelnemen aan een rolstoelrace en met de tombola kan je een vlucht voor drie personen winnen boven Zwartberg (Genk). 

Alles gaat door rond de Basiliek en meer informatie vind je op de website. “We hopen alvast op goed weer maar voor het event brand ik negen dagen lang een kaars voor St Clara die de vorige edities ook al voor goed weer zorgde. Baat het niet, dan schaadt het niet he”, besluit Peggy lachend. 

Peggy en haar man zetten zich in voor MS-patiënten

Lees meer over