Tielt-Winge koploper qua lintbebouwing in Vlaanderen, Huldenberg en Keerbergen volgen op tweede en derde plaats

5 september 2024 | 16u29 | Gepost door redactie
Houwaart

Tielt-Winge (88,5%), Huldenberg (83,1%) en Keerbergen (72,2%) hebben van alle gemeentes met meer dan 10.000 inwoners de hoogste percentages in lint- en verspreide bebouwing. Dat blijkt uit een recente analyse van buurtontwikkelaar Matexi die de resultaten op hun website samenvat. De bouwactiviteit in Vlaanderen werd bestudeerd tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2024.

Matexi analyseerde de evolutie van het aantal hoofdgebouwen op basis van het Grootschalig Referentiebestand (GRB) en kruiste deze met de overzichtskaart kernen, linten, verspreide bebouwing in Vlaanderen. Uit de berekening bleek dat het totale aantal hoofdgebouwen met bijna 60.000 toenam in de onderzochte periode, dat is een stijging met 2,3%. Van dat aantal kwam 45% erbij in lintbebouwing of verspreide bebouwing.

Verschillen per provincie en gemeente

Er zijn ook duidelijke verschillen in de provincies en de gemeentes. Limburg bijvoorbeeld is koploper want daar werden 46% van de hoofdgebouwen opgetrokken in lint- en verspreide bebouwing."Van alle gemeentes met meer dan 10.000 inwoners hadden dan weer Tielt-Winge (88,5%), Huldenberg (83,1%) en Keerbergen (72,2%) de hoogste percentages in lint- en verspreide bebouwing", luidt het bij de onderzoekers die ook onderstrepen dat lintbebouwing een aantal nadelen heeft. "Uit een eerdere studie van het Departement Omgeving (Vlaanderen) bleek bijvoorbeeld dat de jaarlijkse kostprijs van infrastructuur zoals wegenis, riolering, waterleiding en elektriciteitsvoorziening per gebouw tot zeven keer hoger is in de verspreide bebouwing dan in de stadskern. Ook ligt de jaarlijkse maatschappelijke kostprijs van mobiliteit per huishouden tot twee keer hoger in verspreide bebouwing dan in stadskernen en is de totale hoeveelheid verharding door gebouwen, wegen en spoorwegen in publieke en private ruimte, en het hierdoor veroorzaakte verlies aan ecosysteemdiensten, per gebouw tot vijf keer hoger”, weten ze nog bij Matexi.