Glabbeek haalt 400.000 euro subsidies binnen voor nieuwe landschapsparking met pleinfunctie in buurt gemeentehuis

gemeentehuis

De gemeente Glabbeek haalde 400.000 euro binnen aan subsidies voor de aanleg van een nieuwe landschapsfunctie met pleinfunctie achter het nieuwe gemeentehuis`. 

Een en ander kadert in een dorpskernvernieuwing rond het gemeentehuis en bestaat uit drie delen, met name de noodzakelijke wegenis voor de ontsluiting van de nieuwe woonwijk de Melkroos achter het gemeentehuis, een nieuwe inrichting van hetMobipunt aan de linkerzijde van het gemeentehuis en de realisatie van een centraal plein met nieuwe parking achter het gemeentehuis.

De beleidsvoerders streefden bij het opstellen van de planne naar hetzoveel mogelijk bewaren en versterken van het landelijke karakter van de site.

“In de vernieuwde zone van het Mobipunt aan de linkerzijde van het gemeentehuis, dat aansluit met de Grotestraat en de nieuwe toegangsweg van de site, worden er vijf parkeerplaatsen voor mindervaliden, twee laadpunten voor elektrische wagens, twee parkeerplaatsen voor autodelen en een overdekte fietsenparking voorzien. En op de nieuwe centrale landschapsparking achter het gemeentehuis zullen er 83 parkeerplaatsen voorzien worden met laadpunten voor acht elektrische wagens. Een deel ervan wordt als hoofparking ingericht en een deel als overflow-parking. De nieuwe parking krijgt ook een pleinfunctie voor occasionele activiteiten”, zegt burgemeester Peter Reekmans. (Dorpspartij).

Centraal komt er ook een verlaagde groenzone met een grote toekomstboom en het hoogteverschil tussen de vloerpas van het gemeentehuis en de buitenaanleg wordt trapsgewijs opgevangen met betonnen zitranden. 

“Naast het toepassen van waterdoorlatende verharding wordt er in de verschillende zones aan wateropvang en -infiltratie gedaan door middel van wadi’s.”

De wegeniswerken voor de nieuwe sociale woonwijk de Melkroos en de buitenomgeving van het gemeentehuis is geraamd op 900.000 euro, waarvoor de gemeente 400.000 euro Vlaamse subsidies krijgt via de VMSW. 

 

Lees meer over