Wie is er protestactie gestart tegen enkelrichting in Gasthuisstraat en dus meer verkeer in de H. Dotremontstraat?

22 december 2022 | 12u10 | Gepost door christian.henn…
Aan heel wat ramen verscheen deze protestaffiche

Van 28 november tot 11 december werd enkelrichting ingevoerd in de Gasthuisstraat in Hoegaarden van aan het kruispunt met Kauterhof-Stoopkensstraat, richting Gemeenteplein, als proef. Dat betekent dat er veel verkeer bijkwam in de Henri Dotremontstraat en in de Pastorijstraat. In de H. Dotremontstraat zijn aan heel wat ramen protestaffiches verschenen, omdat mensen vrezen dat in de toekomst de enkelrichting definitief wordt.

De affiches werden bij de mensen in de brievenbus gestoken in de H. Dotremontstraat en in d’Egypte. Blijkbaar zijn er toch heel wat mensen gekant tegen bijkomend verkeer en wil men de infovergadering in het gemeentehuis van dinsdag 24 februari niet afwachten om te protesteren. Maar niemand schijnt exact te weten wie die affiches heeft verspreid.

“Tijdens de proefopstelling zijn er tellingen gebeurd in de Henri Dotremontstraat, de Pastorijstraat en de Tommestraat, om te zien of die straten niet te veel belast werden door de invoering van enkelrichting in de Gasthuisstraat. Op dit ogenblik, nu in de Gasthuisstraat het verkeer in beide richtingen weer toegelaten is, werden er opnieuw tellingen uitgevoerd in hogervernoemde straten. Zo kunnen we zien wat het effect is van de ingreep. Stel dat sommige straten hierdoor tot 80% meer belast worden, dan is er een probleem”, vertelde burgemeester Jean-Pierre Taverniers ons.

Lees verder onder de foto

Proefopstelling Gasthuisstraat Hoegaarden
Tijdens de proefopstelling in de Gasthuisstraat

Definitief of niet

Het is zo dat volgend jaar na de zomer in de Gasthuisstraat rioleringswerken zullen worden uitgevoerd en dat dan enkel richting weer wordt ingevoerd. Maar of die rijrichting achteraf definitief wordt, dat is de vraag.

Bij enkel richting in de Gasthuisstraat komt er een omleiding via Henri Dotremontstraat en Brouwerij Loriersstraat, in de volksmond d’Egypte, of langs de Pastorijstraat-Tommestraat en uiteraard ook de Stoopkensstraat.

“We moeten gewoon de resultaten van de tellingen afwachten, dat is de enige objectieve maatstaf”, zegt schepen Hans Decoster. Alleszins op dinsdag 24 januari is er in het gemeentehuis een infovergadering gepland.

Lees ook: https://www.hagelandactueel.be/tienen-actueel/nieuws/hoegaarden/eenrichtingsverkeer-naar-boven-toe-in-de-gasthuisstraat?nid=13250 en https://www.hagelandactueel.be/tienen-actueel/nieuws/hoegaarden/proefopstelling-gasthuisstraat-voorbij-afwachten-of-het-definitief

Lees meer over