Stabiliteitswerken stationsgebouw Tienen vandaag begonnen

Er werden hekken geplaatst om de reizigers te beschermen

Nadat vorige week na een stabiliteitsonderzoek bleek dat er onmiddellijk instortingsgevaar dreigde, stuurde de burgemeester een deurwaardersexploot naar NMBS. Vanaf vandaag beginnen de dringende werken aan het gebouw. 

In de eerste week van mei stuurde burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) een deurwaardersexploot naar de NMBS om dringende werken te doen uitvoeren. NMBS reageerde hierop via een schrijven op 7 mei, maar toch reageerde de burgemeester sceptisch en legde een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging. Vandaag kon de burgemeester het volgende melden: 

“Vanaf vandaag 13 mei zullen de stabiliteitswerken aan het stationsgebouw in Tienen van start gaan. Na een recent stabiliteitsonderzoek waaruit bleek dat er onmiddellijk instortingsgevaar dreigde, heb ik vorige week via burgemeestersbevel de NMBS opgedragen deze werken uit te voeren. De aannemer is aan de slag vanaf vandaag tot 24/5. Voor deze werken wordt de busstopplaats 'Stationsplein' tijdelijk afgesloten om plaats te maken voor een kraan. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 24 mei zal er een tijdelijke bushalte worden ingericht in de Zijdelingsestraat, recht tegenover het stationsplein, in samenwerking met De Lijn", zegt Partyka.

 "Is dit voldoende? Uiteraard niet. De situatie van het station is onaanvaardbaar. Zodra de veiligheid gegarandeerd is, moeten NMBS en Agentschap Onroerend Erfgoed bepalen wat de verdere stappen zijn om dit prachtige gebouw weer een toekomst te geven in het hart van onze stad . We blijven daar van kortbij op toezien , en blijven in overleg daarover. We zijn blij dat de NMBS eindelijk actie onderneemt maar dit mag zeker niet het eindpunt zijn. Het belangrijkste is dat het bevel gegeven werd en de werken gestart zijn, maar het is jammer dat het zo ver heeft moeten komen. En nu is het uitkijken naar de plannen die NMBS heeft om ons erfgoed in ere te herstellen", aldus nog Katrien Partyka.

Lees meer over