Stad stelt aangepast plannen voor ’t Schip voor

17 oktober 2022 | 21u25 | Gepost door rik.poulman@te…
't Schip

’t Schip, het pleintje geprankt tussen de Reizigersstraat, de Beauduinstraat en de Paardenbrugstraat, krijgt over een paar jaren een hele make-over. De eerste ideeën daarover werden in mei voorgesteld. De stad komt nu met aanpassingen.

Tienen gaat in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, ’t Schip herinrichten en opwaarderen tot een aangename ontmoetingsplek. Hiervoor wordt de Grote Gete als vanouds opengelegd en wordt er een aangename publieke ruimte gecreëerd met terrassen en speelse elementen voor de kinderen. Het ontwerpbureau stelt een aangepast ontwerp voor op maandag 24 oktober.

“De Grote Gete zal er zoals in vroegere tijden opengelegd worden en opnieuw toegankelijk zijn voor de Tienenaar”, zegt burgemeester Katrien Partyka. “De erfgoedwaarde van ‘t Schip zal een belangrijke rol spelen in het uiteindelijke ontwerpplan. De stad wil de voorgeschiedenis van het plein graag terug tastbaar maken en integreren in het ontwerp. Dankzij een ambitieus ontwerpplan waarin leefbaarheid, waterbeleving, vergroening en ontharding van het plein centraal staan, zal ’t Schip in de toekomst een fijne ontmoetingsplek worden.”

Lees verder onder de foto
't Schip_2
De Vlaamse Milieumaatschappij paste deze plannen aan op aanwijzing van buurtbewoners

Door middel van twee houten bruggen zullen wandelaars en fietsers de waterloop kunnen oversteken. Daarnaast worden er verschillende houten (overhangende) terrassen aangelegd, die door hun vorm verwijzen naar de platboten, en waarop het heerlijk vertoeven zal zijn. Er zal ook ruimte zijn voor waterbeleving met een peutertuin en stapstenen in de lagere zone van het plein.

“In het voorgestelde ontwerpplan worden de toegangswegen tot het plein ingericht als klimaatstraten met o.a. geveltuintjes en gedeeltelijke verharding van de rijbaan.”, duidt schepen van infrastructuur Tom Roovers. “Hierbij wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van de handelaars en omwonenden.”

Een eerste projectvoorstel werd op 17 mei in Thuys Van Heylessem voorgesteld, zodat omwonenden en geëngageerde Tienenaars hun feedback en ideeën konden geven. Met deze feedback is het ontwerpbureau aan de slag gegaan om tot een definitief ontwerp te komen. Op maandag 24 oktober wordt doorlopend van 18 tot 21 uur in de cafetaria van zwembad De Blyckaert het aangepast ontwerp voorgesteld en kan je vragen stellen. Het project kan opgevolgd worden op de website van de stad Tienen via www.tienen.be/tschip.

Lees meer over