Weer heibel over trage weg in Glabbeek na bezoek deurwaarder: "We betalen geen euro meer aan Marc Van Damme"

26 juli 2023 | 17u51 | Gepost door redactie
Reekmans versus Van Damme

Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) is woest nu trage wegen activist Marc Van Damme en voormalig groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen, zo zegt Reekmans, een nieuwe hold-up plegen op de de gemeentekas. “Met verbazing kreeg de gemeente op woensdag 26 juli alweer een deurwaarder over de vloer die handelde in opdracht van de zelfverklaarde voetwegenactivisten Marc Van Damme en Louis Steenwegen. Zij lieten eenzijdig een deurwaarder een bevel tot betalen aan de gemeente betekenen voor alweer dwangsommen van 45.000 euro voor de trage weg 43 in Attenrode die door een fruitbedrijf liep. Dit is zeer opmerkelijk, want na het vonnis heeft de gemeenteraad op 31 december 2022 het nodige gedaan binnen haar bevoegdheid om de juridische toestand van de voetweg nr. 43 in orde te zetten. Door nu opnieuw dwangsommen van januari tot juli 2023 op te eisen doet men alsof ze beiden deze weg nog steeds niet kunnen gebruiken”, zegt Reekmans.

De gemeente dagvaardde intussen de twee voor de beslagrechter omdat, zo zegt Reekmans, hun zoveelste eis tot dwangsommen compleet van de pot gerukt zijn.

Waarover gaat het precies? In 2017 trokken Vandamme en Steenwegen naar de rechtbank om trage weg nr. 43 weer open te stellen. “Die liep door een fruitbedrijf en de woning. De rechtbank oordeelde eind 2020 dat het enkel de gemeenteraad van Glabbeek was die hierover kon beslissen. De gemeente kreeg van de rechtbank in een vonnis een jaar de tijd om te beslissen om de trage voetweg te heropenen, te verleggen of af te schaffen. De gemeenteraad besliste al in oktober 2021 om het gedeelte van de trage voetweg 43, die door het fruitbedrijf Stockx in Attenrode liep, definitief af te schaffen. De gemeente voldeed hiermee volledig aan het vonnis van de rechtbank. Toch slaagden de twee erin om dwangsommen bekomen door de gemeente in een juridische onmogelijkheid te manoeuvreren. Daarop startte de gemeente een nieuw openbaar onderzoek en nam de gemeenteraad op 31 december 2022 een nieuwe sluitende beslissing tot gedeeltelijke verlegging van de trage weg 43. Het kort stukje van de weg dat door de woning liep werd verlegd naast de woning en is volledig toegankelijk, waarmee de bevoegdheid van de gemeente Glabbeek dan ook uitgeput werd. Bovendien werd er ook geen enkel beroep ingediend tegen deze beslissing van de gemeenteraad. De gemeente moet alweer naar de rechtbank trekken om komaf te maken met deze zoveelste onterechte eis voor dwangsommen voor een trage weg die al maanden volledig open is. De advocaat van de gemeente kreeg intussen al opdracht om dit bevel tot betaling te laten vernietigen door de beslagrechter. “

De burgemeester hekelt het feit dat Van Damme en Steenwegen de gemeente op kosten blijft jagen en het fruitbedrijf terroriseren.

“Het duo tracht nu op een slinkse wijze alweer dwangsommen van de gemeente af te troggelen. Dat Marc Van Damme zijn motief niet het herwaarderen van trage wegen is, maar hij een geldwolf is die er een verdienmodel van maakte door trage wegen te misbruiken om te kunnen graaien in gemeentekassen weten we al lang. Maar vooral de rol van Steenwegen in dit verhaal kent geen enkele schaamte door alweer onterecht belastinggeld trachten te stelen uit de gemeentekas van een gemeente waarvan hij zelf maar liefst 18 jaar gemeenteraadslid was. Dat hij zelfs samen met Van Damme bij niet betaling binnen de 15 dagen uitvoerend beslag legt op de onroerende goederen van de gemeente is gewoonweg crimineel”, zet Reekmans die onderstreept dat de gemeente deed wat ze moest doen in het dossier en het vonnis van de rechtbank nakwam.

“Wij zullen deze figuren dan ook geen euro meer betalen en hun onterechte eis voor dwangsommen alweer eens gaan aanvechten bij de rechtbank. Het is echter wel wraakroepend dat de fratsen van deze figuren de gemeente alweer eens op kosten jagen.”

"Rechter moet oordelen over al dan niet naleven vonnis"

Marc Van Damme ziet de zaak ietwat anders. “Glabbeek betaalde, uit eigen beweging 90.000 euro voor een periode van 2 x 6 maanden waarbij het vonnis niet werd nageleefd, dit gaat over de periode tot 27 januari 2023. Als je vindt dat je gelijk hebt, doe je dat niet. Dat de weg verlegd werd, omdat die door het fruitbedrijf liep, is alles behalve een probleem voor ons, integendeel, maar het duurde wel lang vooraleer dat gebeurde. Er werd pas tot die oplossing beslist op de gemeenteraad van zaterdag 31 december 2022. Blijkbaar betwist Glabbeek dat het vonnis van 4 november 2020 nog steeds niet werd nageleefd, dat is nochtans onze overtuiging. Vandaar de betekening van dit derde bevel tot betaling van een bijkomende boete (dwangsom). Blijkbaar wil Glabbeek over deze kwestie een bijkomend proces uitlokken  en dat is hun goed recht. Of ze nu in orde zijn, is iets waar een rechter dan maar eventueel moet over oordelen. Ik wil in elk geval benadrukken dat het de uitsluitende verantwoordelijkheid van Reekmans en Glabbeek is wanneer er een boete betaald moet worden omdat het vonnis niet nageleefd werd. Ik wens verder het proces af te wachten om hierover pas verder commentaar te leveren na de uitspraak. Bovendien zijn de maatregelen van kracht voor het deel van de weg op Glabbeeks grondgebied, die weg loopt voor 2/3 over het grondgebied van buurgemeente tielt-Winge en daar is alles nog niet volledig in orde.”

90.000 euro betaalt met mes op de keel

Reekmans moet met de reactie wat lachen want, zo zegt hij, die 90.000 euro betalen was met het mes op de keel. "Er lag al een bezwarend beslag op het gemeentehuis op tafel, dan moet je kiezen tussen betalen of het gemeentehuis komt openbaar te koop te staan. Die betalingen deden we dus maar, geloof me vrij, dit waren de enige betalingen die we deden. Onlangs stelde Van Damme voor om een dading in de minnen te betalen van 600.000 euro en het probleem zo van tafel te vegen. Dit bewijst dat dit niet gaat over iemand die het goed voor heeft met de trage wegen maar een ordinaire geldwolf is", besluit de burgemeester waarop Van Damme ook nog een repliek klaar heeft. "Geen mens kan een gemeente geld afhandig maken dan door een door rechtbanken gesanctioneerde fout van die gemeente zélf; het is dus niemand anders dan Reekmans zelf die zijn inwoners die schade aandoet."

Lees meer over