Texas City in Tremelo erkend als onroerend erfgoed

Texas City

Texas City, het oudste westerndorp van België, heeft eindelijk de erkenning gekregen waar de bewoners en liefhebbers al jaren op hoopten.

Dit dorp, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van de Belgische westerncultuur. De erkenning als erfgoed komt als een opluchting voor de beheerders van het dorp. "We zijn al zo vaak bedreigd met afbraak, maar dat is nu eindelijk verleden tijd", zegt Virginie Herreman, dochter van de eigenares Carole (68), die sinds de jaren 70 in het dorp woont. Dankzij deze status is de toekomst van Texas City veiliggesteld, en kunnen bezoekers blijven genieten van de authentieke westernervaring die het dorp biedt.

Het dorp werd destijds, zoals het vaak gebeurde, zonder vergunning gebouwd. De afgelopen 29 jaar voerden de eigenaars een procedureslag om het dorp te behouden. Die strijd is nu eindelijk gewonnen. Dit betekent dat het niet zomaar kan worden afgebroken en dat de eigenaars toegang krijgen tot voordelige leningen om noodzakelijke renovaties uit te voeren. Hoewel grote verbouwingen niet gepland zijn, staan er wel enkele noodzakelijke herstellingen op de agenda, zoals het vernieuwen van de daken. Virginie benadrukt dat deze werkzaamheden al lange tijd werden uitgesteld vanwege de onzekerheid over de toekomst van het dorp. 
Om deze mijlpaal te vieren willen de eigenaars Texas City op 19 oktober opnieuw openstellen voor het publiek. "We hopen het goede nieuws te vieren met de mensen die ons altijd gesteund hebben", aldus Virginie. Het dorp opent de deuren op andere dagen enkel op aanvraag.

Het ontstaan van Texas City gaat terug naar 1958, toen een groep Amerikaanse cowboys en indianen naar België kwam voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. Na afloop van de expo werden deze artiesten zonder geld achtergelaten door hun manager. De ondertussen overleden Tremelose kunstsmid Marcel Kesterman besloot om samen met andere westernliefhebbers voor deze artiesten een echt westerndorp en verblijfplek op te richten in Tremelo. In de daaropvolgende decennia groeide dit dorp uit tot een ware trekpleister.

Texas City
Texas City

Lees meer over