Restauratiewerken geboortehuis Damiaan in Tremelo van start

Ook Damiaans originele doodskist krijgt hier een plaats.

Op maandag 2 september zijn de restauratiewerken aan het beschermde geboortehuis van Damiaan, dat deel uitmaakt van het Damiaanmuseum aan de Pater Damiaanstraat, gestart. 

Het geboortehuis krijgt een grondige restauratie en een nieuwe permanente tentoonstelling met talrijke authentieke Damiaanvoorwerpen. De heropening van het gerestaureerde en ingerichte geboortehuis staat gepland op zondag 25 mei 2025. Tijdens de werken is het geboortehuis niet toegankelijk maar kunnen individuele bezoekers en groepen in het weekend nog steeds terecht in het Damiaanmuseum. Met het oog op het behoud van het gebouw en zijn erfgoedwaarde zijn de restauratiewerken aan het sinds 1952 beschermde geboortehuis broodnodig. Ze gebeuren in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid en omvatten onder meer het vernieuwen van het dak, het restaureren van de gevel, de renovatie van het binnen- en buitenschrijnwerk, het herstellen van de historische kachel en de vernieuwing van de nutsvoorzieningen. Bijzondere aandacht krijgen de glas-in-loodramen en de opkamer waar Damiaan geboren werd. De kostprijs bedraagt 653.803 euro, waarvan 236.253 euro gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid.

Na de restauratie zal de eerste verdieping van het geboortehuis als kantoor- en vergaderruimte voor het museumpersoneel fungeren. Op het gerestaureerde gelijkvloers komt een nieuwe permanente tentoonstelling. In ‘de beste kamer’ brengen meubels en andere interieurelementen, die een link hebben met de familie De Veuster, Damiaans jeugd in Tremelo opnieuw tot leven. In de aangrenzende kapelruimte met de glasramen vertellen authentieke Damiaanvoorwerpen over zijn leven en werk als missionaris op de Hawaï-eilanden en zijn ontmoeting met de Hawaïanen en de Hawaïaanse cultuur. Ook Damiaans originele doodskist krijgt hier een plaats. De kostprijs bedraagt voor deze nieuwe inrichting bedraagt 62.550,00 euro en wordt gefinancierd door de vzw Vereniging der Paters der Heilige Harten.     

Tijdens de werken is het geboortehuis niet toegankelijk maar kunnen individuele bezoekers en groepen in het weekend tegen kortingstarief terecht in het Damiaanmuseum. De heropening van het gerestaureerde en nieuw ingerichte geboortehuis staat gepland op zondag 25 mei 2025. Je kan de restauratie en inrichting van het geboortehuis hier op de voet volgen.

Lees meer over