Coalitiegesprekken zitten muurvast in Diest

Guy Swinnen stapt in de politiek
Verkiezingen

In Diest zitten de coalitiegesprekken vast. Iedereen Diest van uittredend burgemeester Christophe De Graef vindt voorlopig geen andere partij die met hen in zee wil gaan.

Iedereen Diest behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim 32% van de stemmen en werd daarmee de grootste. De partij kreeg hiermee tien zetels van de 27, DDS behaalde negen zetels en N-VA vier. Iedereen Diest kwam dus aan zet om coalitiegesprekken op te starten met de andere partijen. “Helaas moeten we jullie nu, anderhalve week later, melden dat de gesprekken over een nieuw bestuur niet succesvol zijn. We hebben de andere partijen snel gecontacteerd. Daarbij respecteerden we de democratische volgorde en overlegden we uitvoerig met de partijen die na ons de meeste stemmen haalden. Met zowel DDS als N-VA spraken we daarom over inhoud. Daar vonden we overeenkomsten die belangrijk zijn voor onze stad en gemeenten. Met elk van beide partijen is een meerderheid en dus bestuur in Diest mogelijk. Zowel DDS als N-VA lieten ons deze week echter weten vooralsnog niet te willen besturen met Iedereen Diest. Dat vinden we bijzonder jammer”, luidt het bij Iedereen Diest waar ze toch blijven hopen op het succesvol afronden van de coalitiegesprekken. 

“Tot en met maandag houden we als grootste partij het initiatiefrecht. Dat betekent dat wij aan zet blijven om een bestuur te vormen. We houden tot dan de deuren open voor inhoudelijke gesprekken. Ook dat getuigt van verantwoordelijkheid nemen en in dialoog blijven gaan. Daarvoor zullen we andere partijen nogmaals contacteren voor gesprekken in de komende dagen. Daarna zal blijken of de wil van de kiezer gerespecteerd wordt in Diest.”

Lees meer over