Diest geeft 50.000 euro om beachvolleybalveld in deelgemeente Molenstede te realiseren

beachvolley

De winnaar van het buurtbudget-project voor de Diestse deelgemeente Molenstede is bekend. De inwoners kozen voor een permanent beachveld al kon ook een centraal duurzaam park op veel stemmen rekenen maar net niet genoeg. 

Het buurtbudget-project loopt nu al even en de voorbije periode kon elke deelgemeente stemmen op ingezonden projecten, de winnaar kreeg dan van de stad 50.000 euro om dit te realiseren. Molenstede was als laatste deelgemeente aan de beurt en daar kozen ze dus voor een beachvolleybalveld. Dat project kreeg 1289 stemmen, het centraal duurzaam buurtpark moest het doen met 1088 stemmen, net niet genoeg dus.

De indieners willen van het permanent beachveld ook een gezellige ontmoetingsplaats maken, met bankjes en picknicktafels. “We zijn ontzettend trots en blij met wat we samen hebben bereikt, iets wat alleen mogelijk was door de inzet van velen die in ons project geloofden en er mee voor wilden gaan. Door die steun kunnen we nu een permanent beachvolleybalveld realiseren in Molenstede, iets wat zonder het buurtbudget nooit mogelijk zou zijn geweest”, luidt het bij de indieners van het project. 

Indieners moeten nu zelf aan de slag

Het is de bedoeling dat de projectindieners zelf aan de slag gaan voor de uitwerking van hun project. Met ondersteuning van de stad zullen ze nu bekijken hoe die praktische uitwerking moet verlopen, de financiële impact concreter maken en ook de exacte locatie voor hun project bepalen.

“Het buurtbudget is een mooi voorbeeld van hoe we inwoners op een wervende manier bij het beleid betrekken”, zegt schepen van Financiën Maurits Vande Reyde (Iedereen Diest). “Uit de vorige stemmingen zijn de eerste projecten al gerealiseerd, anderen zijn in uitvoering. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie in de echte zin van het woord.

Ook schepen van Dorpsontwikkeling Monique De Dobbeleer (DDS) vindt het een goed initiatief en is blij me de respons van de inwoners. “Heel wat mensen brachten hun stem uit. De projecten van de indieners werden warm onthaald. Fijn dat mensen zich engageren en mee hun omgeving willen mee inrichten.”

Alle inwoners van Diest, ouder dan 12 jaar, konden in juli en augustus drie stemmen uitbrengen voor hun favoriete projecten. In totaal brachten de inwoners dit jaar 2586 stemmen uit.

Lees meer over