Grotere diversiteit aan vissoorten in Demer na aansluiting van meanders

16 juli 2024 | 15u22 | Gepost door feija.vanhoudt…
Bevissing Sigmaplan en kwabaal

In het kader van Sigmaplan onderzocht de universiteit van Antwerpen de vispopulatie in verschillende meanders van de Demer. Er werden diverse soorten vissen gevonden in de meanders, veel meer dan voordat deze opnieuw werden aangesloten aan de Demer. "Dat is dus een mooie vooruitgang", klinkt het.

Het Sigmaplan in en rond de Demervallei bestaat erin om verschillende oude meanders opnieuw aan te sluiten aan de Demer. Hierdoor verhoogt de waterveiligheid en het zelfzuiverend vermogen van de rivier. Dit is voordelig bij zowel droogtes als overvloedige neerslag en komt de biodiversiteit ten goede. De bevissingen zijn uitgevoerd in enkele meanders die al opnieuw aangesloten zijn. Het gaat om meander 1 Vinkenberg, meander 13 in Betekom, natuurlijke meander in Langdorp en meander 23 in Rotselaar. 

In de meander Vinkenberg werden zelfs 22 verschillende soorten teruggevonden, dat zijn er tien meer dan voordat de meander opnieuw werd aangesloten aan de Demer.

Over het algemeen zijn de meest gevonden vissoorten de alver en de kopvoorn. Dat de alver zo talrijk wordt teruggevonden is minstens opvallend te noemen, want deze soort staat als ‘bijna in gevaar’ op de rode lijst. Daarbovenop werden ook enkele gestippelde alvers en een elrits gevonden, beide als ‘ernstig bedreigd’ aangegeven op de rode lijst. Andere soorten die gevangen werden zijn onder andere de kwabaal, de serpeling, de tiendoornige en driedoornige stekelbaars, de kolblei, de brasem, de snoek, de Europese meerval en nog veel meer.

gestippelde alver
Gestippelde alver.
Elrits vis
Elrits.
Snoek
Snoek.
Kwabaal
Kwabaal.
Paling
Paling.

Lees meer over