Almaar meer inwoners in Tielt-Winge en Bekkevoort, bevolking steeg voorbije jaren met meer dan 7%

gemeentehuis

Zowel Tielt-Winge als Bekkevoort mochten de voorbije jaren heel wat nieuwe inwoners verwelkomen. Voor Tielt-Winge was er een stijging van 7,97% en daarmee is de gemeente de sterkste stijger in Oost-Brabant en eindigt in de algemene rangschikking op een vijfde plaats. Buurgemeente Bekkevoort staat negende met een groei van 7,37%. “Als het aan mij ligt dalen de belastingen want elke extra inwoner zorgt voor inkomsten”, zegt Bekkevoorts burgemeester Hans Vandenberg (cd&v).

Dat blijkt uit cijfers van statistiek Vlaanderen. Volgens burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken (WIJ Tielt-Winge) is de stijging te wijten aan de centrale ligging van de gemeente die ook goed ontsloten is door twee afritten van de E314 en twee belangrijke gewestwegen, met name de N2 en de N223.

Ook het feit dat het woningaanbod in de centra van de deelgemeenten uitbreidde en de groei van de uitrusting in de kernen zorgden mee voor de stijging. ”Ik denk niet meteen aan een belastingverlaging omwille van de extra inkomsten aan belastingen maar wel aan extra investeringen in de gemeente. Zo bijvoorbeeld komt er, als het van mij afhangt, een nieuw gebouw voor de bibliotheek. Die brengen we voorlopig onder in de voormalige kerk van deelgemeente Tielt omdat we de Oude Jongensschool, waar de bibliotheek gevestigd was, verkocht hebben aan methodeschool De Met. Ook het GC De Maere gaan we vernieuwen en beter maken. Dat kost allemaal geld en daarom denk ik niet meteen aan een verlaging van de belastingen”, vult Beeken aan.

Ook in Bekkevoort is de burgemeester blij met de stijging en wil hij de inwoners daarvan mee laten profiteren. “De centra verdichten met nieuwe appartementsgebouwen en sociale woningen. Elke nieuw gezin zorgt voor 2500 euro extra inkomsten. Recent namen we een aantal minder populaire beslissingen zoals het invoeren van een blauwe zone in het centrum, maar dat wordt nog geëvalueerd. Als we nu de belastingen kunnen verlagen, dat zou voor het eerst in 30 jaar zijn, vind ik dat we dat ook moeten doen. Dat is natuurlijk iets voor de volgende legislatuur om dat effectief door te voeren", aldus Vandenberg. 

Lees meer over