Glabbeeks burgemeester Reekmans wil weer 90 per uur rijden op steenweg tussen Tienen en Diest

Foto: Google Maps/Streetview

Nadat Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) zich eerder verzette tegen het overal invoeren van een zone 30 in de bebouwde kom wil hij nu opnieuw een maximum snelheidslimiet invoeren van 90 km op de gewestweg N29 Tienen-Diest.

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Glabbeek heeft zopas hiervoor de vraag gesteld aan het Vlaams gewest. “We vragen dit in de zones met een lage bebouwingsdichtheid. Indien de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt, kan een snelheidsregime van 90 km per uur ingevoerd worden op secundaire - en lokale gewestwegen buiten de bebouwde kom.”

Glabbeek wil het regime wel alleen invoeren op plaatsen waar het minstens 1 km kan worden aangehouden Volgens hen moet er vooral rekening gehouden worden met de bebouwingsdichtheid. Op de steenweg zijn er vandaag tussen Tienen en Diest heel wat zones 70 km per uur waar amper bebouwing is en waar dus op een veilige manier opnieuw een zone 90 km per uur kan ingevoerd worden. Het Vlaams gewest voerde op heel wat zones van de steenweg N29 permanente trajectcontroles in op het grondgebied van de gemeenten Glabbeek, Kortenaken en Bekkevoort. Het is dan ook logischer om 90 km per uur te hanteren als regel. Trajectcontrole moet dienen om in bepaalde bebouwde zones de verkeersveiligheid te verhogen, niet om massaal boetes te kunnen innen in zones waar amper woningen staan langs een steenweg.”  

Lees meer over