Opnieuw heibel over voetwegen in Glabbeek, deurwaarder komt op bezoek: "Maar wij betalen geen dwangsommen"

26 juli 2024 | 08u28 | Gepost door redactie
Fruitbedrijf langs voetweg 43

De gemeente Glabbeek kreeg deze week reeds voor de derde maal een deurwaarder over de vloer met een bevel tot betalen van dwangsommen. Het gaat ondertussen over een bedrag van 137.150 euro. Concreet gaat het over de voetweg nummer 43 in Attenrode, die ooit door een fruitbedrijf liep.

Voetwegenactivist Marc Van Damme en oud gemeenteraadslid Louis Steenwegen vinden dat de juridische toestand van de weg niet in orde is en geven aan dat er een struik de weg belemmerd. Hierop reageert de gemeente dat er reeds in 2022 een vonnis werd uitgesproken door de rechtbank, waarna de gemeenteraad in december 2022 naar eigen zeggen al het nodige had gedaan om de juridische toestand van de weg in orde te maken. Dat was dus blijkbaar niet conform met de eisen van Van Damme en Steenwegen, waardoor de zaak opnieuw voor de rechtbank van Leuven kwam, begin dit jaar. De rechter gaf de gemeente opnieuw gelijk, waarbij ook de eis voor dwangsommen vanaf januari 2023 van het duo compleet werd afgewezen. 

Deze beslissing vechten Van Damme en Steenwegen aan in het Hof van Beroep, de zaak staat gepland in oktober. Tot die tijd weigert de gemeente dwangsommen te betalen en legt het het bevel van betalen van de deurwaarder naast zich neer.

Waarnemend burgemeester Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “Alweer proberen figuren als Marc Van Damme en oud gemeenteraadslid Lowie Steenwegen te komen graaien in de gemeentekas. Wij zijn alvast niet onder de indruk van het zoveelste bezoek van een deurwaarder en zijn dus niet van plan te gaan betalen. We wachten rustig de uitspraak van het Hof van Beroep in oktober af omdat we ervan overtuigd zijn dat we voor pad 43 intussen alles wettelijk correct gedaan hebben. Vooral de rol van voormalig groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen in dit verhaal is ronduit schaamteloos. Want hoe durf je nu eenmaal nadat je 18 jaar gemeenteraadslid was in de gemeentekas willen komen graaien om belastinggeld in uw eigen zakken te kunnen steken”, vraagt Vanwinkelen zich af.

Van Damme wil echter trage wegen preserveren. Volgens hem breekt het gemeentebestuur van Glabbeek stelselmatig trage wegen af, waaronder ook weg 43. Dankzij de rechtbank is het pad nu erkend, en dat tot ongenoegen van het gemeentebestuur, want zij wilden het niet meer bestaan ervan doen uitspreken. “Door het kwaadwillig weigeren van Glabbeek trage wegen te respecteren en te handhaven, worden de inwoners gestraft.  Ze beschikken niet over het tragewegennetwerk waar ze recht op hebben”, besluit Van Damme.

Lees meer over