Gezamenlijke oppositie klaagt afsluiting trage weg tussen Neerlanden en Zoutleeuw aan

17 oktober 2022 | 11u26 | Gepost door christian.henn…
De drie oppositiepartijen aan de afgesloten trage weg

In het kader van de dag van de Trage weg  van afgelopen zondag eisen de Landense oppositiepartijen Open-VLD, N-VA en Groen Landen dat Trage wegen toegankelijk zijn voor iedereen. Hiertoe hebben ze een gezamenlijke brief gestuurd naar het schepencollege om de trage weg tussen Neerlanden en Zoutleeuw opnieuw toegankelijk te maken.

“Buurtweg 21 is reeds enkele jaren onderbroken door twee poortjes die zorgen voor de belemmering van de doorgang. Deze poortjes vormen ontegensprekelijk onwettige hindernissen. Daarnaast bemoeilijkt gestort puinsteen de weg op een aantal plaatsen. Werken aan trage wegen worden reeds vele jaren gewoon uitgesteld, zogezegd omdat het tragewegenplan nog niet klaar is.  Een aantal trage wegen die er nu reeds zijn vragen weinig onderhoud, maar ook dat wordt niet of nauwelijks gedaan”, zegt Carla Reynaerts, raadslid Groen, al jaren voorvechtster van trage wegen.

Johan Cans, raadslid Open VLD vult aan: “Het plaatsen van poortjes valt te beschouwen als het belemmeren van een gemeenteweg. Voor ruiters of fietsers kan zo’n obstakel heel gevaarlijk zijn. Daarnaast geven deze poortjes een vals privaat uitzicht waardoor wandelaars vaak aan het eerste poortje terugkeren. De voetweg is ook gedeeltelijk verdwenen omdat deze werd ingenomen door akkerbouw”.

Tenslotte benadrukt Marie-Rose Draelants, voorzitster N-VA Landen, dat trage wegen heel wat voordelen bieden. : “Wandelaars, ruiters en fietsers kunnen op een rustige manier van het landschap en de natuur genieten. Verder zijn deze wegen van belang voor natuurontwikkeling en hebben  ze een belangrijke historische waarde.”

Lees meer over