Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant bedankt alle patiënten in zijn verpleegposten met klokjesbloemen

19 juli 2024 | 11u32 | Gepost door feija.vanhoudt…
Klokjesbloemen als bedankje voor de patiënten die naar de verpleegpost komen.

Vandaag verrast het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant alle patiënten in zijn verpleegposten met klokjesbloemen. Met deze symbolische actie vraagt de organisatie aandacht voor het belang van de verpleegposten als alternatief voor thuisverpleging.

“Wanneer patiënten naar onze verpleegposten komen, hebben we meer tijd en handen vrij voor de thuisverpleging van patiënten die zich niet meer kunnen verplaatsen. We willen hen daar expliciet voor bedanken", vertelt Els Mathues, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. Er kunnen meer patiënten geholpen worden als ze naar de verpleegposten komen, omdat de verpleegkundigen zich dan niet hoeven te verplaatsen naar het huis van de patiënten. Daarbij moeten de hulpbehoevenden enkel een afspraak maken op het uur dat het voor hen past en zo hebben ze meer controle over hun eigen dagindeling. Het is dus voor zowel de patiënten als de verpleegkundigen een win. 

"Naar de huisarts gaan, vinden velen al langer vanzelfsprekend. Maar we merken dat het concept van de verpleegpost nog moet groeien", vertelt Ellen De Camps, directeur zorg Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. "Veel mensen kennen ons als een organisatie die aan huis komt. Patiënten weten nog niet altijd dat ze voor zorgen zoals een inspuiting, wondzorg of een katheterzorg ook welkom zijn in onze verpleegposten."

De patiënten die al komen naar de verpleegpost, zijn er tevreden van. Dat blijkt ook uit een enquête die het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant afnam bij 338 patiënten en mantelzorgers. 99% zou de verpleegpost aanbevelen aan familie en vrienden en evenveel respondenten geeft aan dat ze niet lang moeten wachten in de verpleegpost. 98% is tevreden over de kwaliteit van zorgverlening en het tijdstip waarop ze een afspraak kunnen maken.

Toekomst van thuisverpleging

Zal thuisverpleging verdwijnen? “Integendeel,” vertelt De Camps. “Niet iedereen is in staat om naar de verpleegpost te komen. En door de vergrijzing en de verkorte ligduur in de ziekenhuizen blijft thuisverpleging nodig. Maar de verpleegpost biedt als alternatief zorgmodel wel een antwoord op de stijgende zorgnoden enerzijds en het tekort aan thuisverpleegkundigen anderzijds.” 

Klokjesbloemen als bedankje voor de patiënten die naar de verpleegpost komen.
Klokjesbloemen als bedankje voor de patiënten die naar de verpleegpost komen.
Klokjesbloemen als bedankje voor de patiënten die naar de verpleegpost komen.

Lees meer over