Trajectcontrole op invalswegen mogelijk met opbrengst GAS-boetes

20 december 2022 | 19u13 | Gepost door christian.henn…
Weldra trajectcontrole

In Boutersem en trouwens in alle andere gemeenten van de  politiezone, namelijk  Lubbeek, Holsbeek en Bierbeek vloeien de snelheidsboetes sinds 1 december rechtstreeks naar de gemeente in plaats van naar de Federale overheid. Voor de weggebruikers zelf verandert de overgang van federale naar gemeentelijke boetes niets. Het bedrag blijft hetzelfde.

“Een aantal snelheidsverkeersovertredingen worden voortaan als GAS-boetes beboet. Wij zitten hier in een pilootproject in de hele politiezone. De administratieve verwerking door de provincie moet eerst volledig op punt zijn”, zegt burgemeester Chris Vervliet van Boutersem. (CD&V)

De overgang naar gemeentelijke boetes is door de wet alleen mogelijk gemaakt op plaatsen waar de snelheid tot 30 of 50 kilometer per uur begrensd is. In zone 70 blijven de federale boetes. Ook zeer zware snelheidsovertredingen, met meer dan 20 kilometer per uur te snel,  en gevallen waarbij naast snelheid nog een andere overtreding is vastgesteld, blijven onder de Federale handhaving vallen, dus de klassieke boetes. Daarvoor blijft de politierechtbank bevoegd.

De opbrengst zal terugvloeien naar verkeersveiligheid. Zo wordt in Holsbeek al een nieuwe trajectcontrole aangekondigd. “Het is best mogelijk dat wij ook trajectcontrole gaan invoeren. Er zijn verschillende invalswegen naar Boutersem waar te snel op wordt gereden. Maar we hebben dat nog niet onderzocht en kunnen nog geen plaats aanduiden. We moeten alleszins eerst zeker zijn dat de verwerking van de boetes gesmeerd loopt”, aldus burgemeester Vervliet.

Lees meer over