De Zwerm in Tienen wil mensen beter verbinden en zichzelf laten zijn door nieuw initiatief

Bij De Zwerm is iedereen welkom.

In Tienen is met De Zwerm een nieuw initiatief opgestart waar men het verschil wil maken voor mensen. Zij zetten in op samen leven en jezelf zijn en doen dat in het oude gebouw van De Immac in de Ooievaarsstraat in Tienen.

Een van de projectleiders Susanne Op de Beeck legt uit: “De Wissel, een jeugd- en gezinshulporganisatie in Vlaams Brabant, startte een nieuw initiatief in Tienen. De Wissel, actief in Vlaams-Brabant, heeft afdelingen in onder andere Leuven, Holsbeek en Rotselaar. Het is een begeleidingsnetwerk dat kwetsbare jongeren en gezinnen wil ondersteunen en kansen geven. Ze komen jaarlijks, kort of intensief in contact met een 350-tal jongeren en gezinnen", klinkt het.

Zorgen voor elkaar 

"Vanuit heel dit gebeuren wilden we een oefening maken, want we merkten dat de noden groot zijn en de antwoorden beperkt zijn. Wat als we mensen opnieuw kunnen laten ervaren wat het betekent om samen te leven en mensen gewoon weer mensen mogen zijn. Vroeger stonden de stoelen op straat en hielp iedereen elkaar. Hoe kunnen we terug naar deze staat van verbinding? Bouwen aan een wereld waarin mensen die eerst nog vreemden waren voor elkaar spontaan beginnen te praten en samen te werken. Waar er niet zorgend maar zorgzaam wordt gehandeld, met aandacht voor elkaar", zegt Op de Beeck.

"In Tienen hadden we nog geen werking van De Wissel, wel waren er al andere warme initiatieven zoals Bom, Pand 10, Opgewekt Tienen en het OverKophuis. Dus vonden we het wel belangrijk dat we hier in Tienen zo'n oefening zouden maken", aldus nog Op de Beeck.

Lees meer over