EcoWerf neemt in 2025 afvalbeheer over in Aarschot

Ophaling huisvuil Landen

Vanaf 1 januari 2025 zal EcoWerf het afvalbeheer van de stad Aarschot overnemen, wat gepaard gaat met een aantal belangrijke veranderingen en voordelen voor de inwoners. 

Een van de meest in het oog springende voordelen voor Aarschottenaren is de toegang tot alle 14 EcoWerf-recyclageparken in de regio. Dit betekent dat inwoners vanaf 2025 hun afval kunnen aanbieden in recyclageparken in onder meer Begijnendijk, Scherpenheuvel-Zichem en Tremelo. Deze parken werken met het DifTar-weegsysteem, waarbij de kosten voor afvalverwerking worden berekend op basis van het gewicht van het aangeleverde afval. Dit systeem moedigt bewoners aan om afval beter te scheiden en minder restafval aan te bieden, wat kostenbesparend werkt. 
Het recyclagepark in Aarschot zelf krijgt ruimere openingsuren, wat meer flexibiliteit biedt aan de gebruikers. Daarnaast zal EcoWerf een eenvoudiger systeem voor toegangsregistratie invoeren. Dit nieuwe systeem is ontworpen om het proces van afval aanbieden sneller en minder omslachtig te maken, wat een positieve impact kan hebben op de doorstroom en wachttijden in het park. 
EcoWerf belooft dat de tarieven voor het aanbieden van afval grotendeels gelijk blijven. Ook de soorten afval die op het recyclagepark kunnen worden aangeboden, veranderen niet significant. Deze continuïteit zal ongetwijfeld voor veel inwoners geruststellend zijn, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over grote prijsstijgingen of veranderende regels rond afvalscheiding. 
Voor de inzameling van huishoudelijk afval blijft alles vrijwel hetzelfde, met uitzondering van de dag waarop het afval wordt opgehaald. EcoWerf zal de nieuwe ophaaldagen tijdig communiceren, zodat inwoners zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan het nieuwe schema. Deze beperkte wijziging zorgt voor een soepele overgang zonder al te veel impact op de dagelijkse routines van de bewoners. Naast het beheer van huishoudelijk afval zal EcoWerf ook instaan voor het ledigen van een deel van de straatvuilnisbakken en het beheer van de glasbollen in de stad. In het kader van deze verantwoordelijkheid zal EcoWerf alle glasbollen op het grondgebied van Aarschot vervangen. De nieuwe glasbollen zullen moderner en efficiënter zijn, wat bijdraagt aan een nettere en milieuvriendelijkere omgeving.
“De overname van het afvalbeheer door EcoWerf biedt Aarschottenaren meer flexibiliteit, betere toegang tot regionale recyclageparken en verbeterde faciliteiten op het lokale park. De veranderingen zijn erop gericht om het afvalbeheer eenvoudiger en toegankelijker te maken, zonder dat dit grote aanpassingen vraagt van de inwoners”, zo klinkt het vanuit het bestuur.

Lees meer over