Oude Jongensschool verkocht, ondanks eerdere commotie

't jongensschool

De kogel is door de kerk want de gemeente Tielt-Winge verkocht intussen de Oude Jongensschool in deelgemeente Tielt aan De Met, een methodeschool die al een vestiging heeft in de gemeente. Eerder was er beroering over de plannen om het gebouw te verkopen en verliet de oppositie zelfs de gemeenteraadszitting toen er moest worden over gestemd. 

Het agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) besloot eind juni om De Met te subsidieren voor de aankoop van ’t Jongensschool. De aankoop wordt geraamd op een bedrag van 1.393.000 euro. 

De school opent de poorten op de eerste schooldag in september 2025. In de aanloop daarvan zal de gemeente de leegstaande Sint-Martinuskerk gebruiken als (tijdelijke) huisvesting van de plaatselijke openbare bibliotheek. De kerkelijke procedure tot desaffectatie daarvan loopt en ook de aanbestedingen voor de nodige aanpassingswerken zijn lopende. 

"Persoonlijk ben ik voorstander van de bouw van een nieuwe bibliotheek op de gronden van de kerkfabriek tegenover 't Hagekind met daar bovenop de bouw van appartementen door de kerkfabriek die op die manier zelfbedruipend zal worden", zegt burgemeester Rudi Beeken (WIJ Tielt-Winge). 

Over dat laatste is er geen consensus en dat zou best eens een verkiezingsthema kunnen worden, Beeken is alvast vastberaden. “Op die manier wordt ook de zone rond de nieuwe bibliotheek openbaar domein en dat komt zowel de school als de gebruikers van de bibliotheek, als de buren en de in aanbouw zijnde sportinfrastructuur , ten goede. De kerkfabriek is eigenaar van het perceel, dat nu al jaar en dag braak ligt in het dorpscentrum en met de opbrengst van de verkoop moet het mogelijk zijn om het gros van de kosten van de nieuwbouw te dragen".

Oppositiepartij N-VA is al langer niet blij met de plannen voor de verkoop. “Het toekomstige lot van de bibliotheek blijft heel vaag. Dit frustreert me als politica die een goed draaiende bibliotheek erg belangrijk vindt, en het raakt me bovendien ook als mama van een dochter die hier in Tielt-Winge naar school gaat", zei kandidaat-burgemeester Katrien Houtmeyers eerder al aan onze redactie.

De Met bevestigt dat de actuele gebruikers van ’t Jongensschool, buiten de schooluren, nog steeds van hen zullen kunnen huren aan praktisch dezelfde voorwaarden.

 

Lees meer over